Perşembe, 15 Ekim 2015 14:32

SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE NASIL DERS ÇALIŞMALIDIR?

SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE NASIL DERS ÇALIŞMALIDIR?

Verimli Ders Çalışma Nasıl Olmalıdır?

• Önemli olan çalışmaya harcanan zaman değil bu süreçte ne yapıldığıdır. Uzun süre masa başında oturmak demek, çalışmak demek değildir.
  • Çalışma ara verilerek yapıldığı zaman verimlidir. Kırk beş dakikalık çalışma aralarına, on beşer dakikalık dinlenme zamanları konulmalıdır.
  • Yorgun olduğunuz bir zamanda ve yemekten hemen sonra ders çalışmaya başlamak uygun değildir.
  • Ders çalışma esnasında ya da molalarda arkadaşlarla telefonda konuşma, TV izleme, uyuma gibi şeyler derse geri dönüşü engeller.
  • Ders çalışırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da bir dersin nasıl çalışıldığıdır. Bunun en verimli şekli “Tekrar-Ödev/Test/Sonraki Konuya Hazırlık” sırasını takip edebilmektir.
  • Öğrenmek istenilen şeyler parçalara bölünmelidir. Bir seferde bütün bir konunun ya da materyalin bitirilmesi ile uğraşılmamalıdır. Her gün, o gün için belirlenen plan doğrultusunda çalışılmalıdır.
  • Ertesi günkü derse hazırlıklı gelinmelidir.
  • Çalışma yerinin seçimi çok önemlidir. Çalışma yeri derli toplu, elden geldiğince sade olmalıdır. Yatakta, koltukta ve divanda uzanarak çalışmak dikkatin toplanmasını güçleştireceği, zamanınızı gereksiz harcamanıza neden olacağı için bu tür çalışma şekillerinden kaçınılmalıdır.
  • Çalışma sırasında mutlaka not tutulmalı, yazarak çalışılmaya önem verilmelidir.

Zihin dinlendirilmeli:Zihin belli aralıklarla dinlendirilmezse öğrenme bir eziyete dönüşür. Zihnin dinlendirilmesi yatarak ya da uyuyarak değil üzerinde durulan bir konudan zihni uzak tutarak yani bir başka konuya yoğunlaşarak olur. Bu nedenle aynı tür dersler art arda çalışılmamalıdır.

Ders çalışma zemini iyi ayarlanmalı:Öğrenci ders çalışırken, fiziksel rahatlık içinde olmalı. Eğri oturmalar, rahatsız edici koltuklar, çevredeki gürültü, televizyon, bilgisayar, cep telefonu, ışıkların yanlış ayarlanmış olması gibi dikkat dağıtıcı faktörler öğrenmeyi güçleştirir.

Yazarak öğrenmek öğrenmeyi kolaylaştırır:Öğrencinin çalıştığı şeyleri el yazısı ile bir yerlere yazıyor olması, notlar alması ve yazdıklarını da seslice okuması öğrenme sürecini hızlandırır.

Kendini doğru motive edebilmek:Öğrencilerin başarısızlığı, öğrencinin kişiliğini asla ölçmez.

Sınava hazırlık sürecini planlı ve verimli değerlendiren öğrenciler doğal olarak amaçlarına ulaşacaklardır. Birey kendisine başaracağına yönelik kuracağı olumlu cümlelerle motivasyonunu koruyabilir.

Hedefe Ulaşmada Planlı Çalışmak

UNUTMAYIN!

‘’Düzenli ve planlı çalışmayan daha çok çalışır!’’

Büyük insanların ulaştığı ve koruduğu yükseklik, ani bir sıçrayışla erişilmiş değildir.

Başarı, diğerleri uyurken geceleri azimle yukarıya tırmanmaya çalışanlarındır.

Henry W. Longfellow

YÜKSELEN KOLEJİREHBERLİK SERVİSİ